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Over the past several years the Federal Communications Commission (FCC) has initiated the most
comprehensive reforms of the E-rate program since its inception in 1996. With these reforms some libraries are
reviewing their participation in the program with the realization that requesting E-rate discounts on certain
services requires compliance with the Children’s Internet Protection Act (CIPA). This FAQ provides an
overview of the 2014 E-rate Modernization and the issue of CIPA compliance. While reasonable efforts were
made to ensure the accuracy of this document, the Federal Communications Commission (FCC) and the
Schools and Libraries Division are the official sources of information on the E-rate program and CIPA.

Q: What are the changes to the E-rate program?

A: One of the most significant changes the FCC made in 2014 was to Inthi . .
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funds for internal connections, which include network equipment for
internet access and Wi-Fi connectivity inside the library building. Receiving E-rate funds for internal
connections is particularly important because outdated network hardware is often an impediment to robust
broadband internet access needed by both staff and patrons.

Q: How does the increase in E-rate funding relate to CIPA compliance?

A: The good news is that with the E-rate reforms there is now sufficient funding to approve all E-rate
applications, including those for internal connections. But this good news is tempered with the realization that
E-rate discounts for both internet access and all internal connections—including managed internal broadband
services (MIBS) and basic maintenance of internal connections (BMIC)—require compliance with CIPA.
(Discounts for broadband circuits do not require CIPA compliance.)

Q: From a national perspective isnbt the American Library Association opposed to filters?

A: Yes. InJuly 1997 the ALA passed a resolution opposing the use of filters in libraries. This position has
been re-affirmed several times, most recently in 2015.2 But in this latest document ALA also acknowledges
that libraries “are governed by local decision makers and local considerations and often must rely on federal or
state funding for computers and internet access.” In other words, the decision to comply—or not—with CIPA
is ultimately a local decision.

Q: If my library wants to consider applying for E-rate discounts for internet and internal connections,

what actions are needed to be CIPA compliant?

A: While compliance is often centered on filtering, the law actually has three basic requirements as follows:
(1) Alibrary must have an internet safety policy that, at a minimum, addresses five elements:

Access by minors to inappropriate material on the internet,

Safety and security of minors using electronic communications (e.g., email, social networks),

Unauthorized access and other unlawful activities by minors,

Unauthorized disclosure or use of personal information regarding minors, and

Measures designed to restrict minors’ access to materials harmful to minors.
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! FCC information on this major E-rate reform is at https:/Amww.fcc.gov/e-rate-update and ALA summaries of the reforms
are linked at http://www.ala.org/advocacy/telecom/erate.

2 See: “Internet Filtering: An Interpretation ofthe Library Bill of Rights” at
http://www.ala.org/advocacy/intfreedomvlibrarybill/interpretations/internet-filtering.
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(2) Alibrary must filter internet access:
I Thefilter must be active on all library computers with internet access and it must protect against
access to images that: (1) are obscene, (2) contain child pornography, or (3) are harmful to
minors. The first two prohibitions are defined in federal statutes (18 U.S.C. 1460 et seq.; 18
U.S.C. 2256 et seq.). Obscenity is also frequently defined in state statutes and local ordinances
using guidelines established in the Supreme Court’s 1973 Miller v. California decision. “Harmful
to minors™ is defined in CIPA. It takes the


http://www.usac.org/sl/
http://www.ala.org/advocacy/intfreedom/filtering
http://www.usac.org/sl/applicants/step05/cipa.aspx
http://www.ala.org/advocacy/intfreedom/filtering/filtering_guidelines

